Alergeny v zařízeních společného stravování

Poskytování informací o potravinách spotřebitelům

Dne 13. 12. 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen Nařízení EU č.1169/2011). Nařízení EU č. 1169/2011 upravuje stávající předpisy o označování potravin v EU s cílem umožnit spotřebiteli (strávníkovi) informovaný výběr potravin a jejich bezpečné použití. Záměrem je dosažení vysoké míry ochrany zdraví strávníka a zaručení jeho práva na informace - informace o potravinách a pokrmech, které konzumuje.

Pro zařízení společného stravování (školní jídelny, závodní jídelny, restaurace, nemocnice, ...) tak vyplývá povinnost informovat spotřebitele o tom, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost, jejichž seznam je v Nařízení EU č. 1169/2011 přímo uveden. Běžně mohou alergickou reakci vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení. Za další lze považovat též jablka, hrušky, broskve, jahody, rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.

OZNAČENÍ ALERGENŮ JE POUZE INFORMAČNÍ POŽADAVEK.

Zákonné ustanovení určuje provozovnám společného stravování "JASNĚ A ZŘETELNĚ OZNAČIT", jedná se o takové označení, které bude strávníka dostatečně informovat o tom, že je alergenní složka v potravině nebo pokrmu přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeném ve zmíněném seznamu legislatvině značených potravin. Školní jídelna není povinna zajistit dietní stravování odpovídající individuálním dietním požadavkům. Označení alergenů v pokrmech nebude znamenat snížení kvality stravování nebo dokonce nebezpečí připravovaného pokrmu. Bude se jednat o velmi důležitou informaci pro osoby trpící potravinovou alergií nebo intolerancí, které musí některé potraviny ze svého jídelníčku naprosto vylpoučit.

Školní jídelna označí přítomnost alergenů přímo na jídelním lístku (písemná i elektronická podoba) číslem označující alergen. Seznam legislativně stanovených alergenů bude uveden přímo na tištěném jídelním lístku nebo v jeho těsné blízkosti (vyvěšen na nástěnce spolu s jídelním lístkem). Na webových stránkách školní jídelny je seznam alergenů uveden v níže uvedené tabulce.

Seznam alergenů v souladu s Nařízením EU č. 1169/2011

1. obiloviny obsahující lepek 1. obiloviny obsahující lepek
pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
1. obiloviny obsahující lepek 2. korýši
a výrobky z nich
1. obiloviny obsahující lepek 3. vejce
a výrobky z nich
1. obiloviny obsahující lepek 4. ryby
a výrobky z nich
1. obiloviny obsahující lepek 5. podzemnice olejná (arašídy)
a výrobky z ní
1. obiloviny obsahující lepek 6. sójové boby (sója)
a výrobky z nich
1. obiloviny obsahující lepek 7. mléko
a výrobky z něj
1. obiloviny obsahující lepek 8. skořápkové plody
mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechu, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makademie a výrobky z nich
1. obiloviny obsahující lepek 9. celer
a výrobky z něj
1. obiloviny obsahující lepek 10. hořčice
a výrobky z ní
1. obiloviny obsahující lepek 11. sezamová semena (sezam)
a výrobky z nich
1. obiloviny obsahující lepek 12. oxid siřičitý a siřičitany
v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
1. obiloviny obsahující lepek 13. vlčí bob (lupina)
a výrobky z něj
1. obiloviny obsahující lepek 14. měkkýši
a výrobky z nich